Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 32

"Να σηκωθούμε όρθιοι" του Γιώργου Ν. Πολίτη

politis32

Να σηκωθούμε όρθιου, δοκίμιο, Γιώργος Ν. Πολίτης, εκδόσεις Ψυχογιός 2015

Διαβάστε το βιβλίο

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έστρεψε πολλούς συγγραφείς στο να γράψουν βιβλία που να ψάχνουν να βρουν τα αίτια της κρίσης αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για να ξεφύγουμε από τα προβλήματά μας. Έτσι άνθισαν πάλι τα οικονομικά και πολιτικά βιβλία.

Παράλληλα όμως γράφηκαν και βιβλία που είναι σε απλή μορφή και που εξηγούν στον αναγνώστη «το ελληνικό πρόβλημα» και πώς θα το χειριστούμε και γιατί όχι να το λύσουμε. Στα πλαίσια αυτά γράφτηκε και το βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Πολίτη «Να σηκωθούμε όρθιοι» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Όπως λεει ο συγγραφέας δεν είναι  η οικονομική κατάρρευση που τα γέννησε όλα αυτά. Ο εθισμός στον παραλογισμό είναι που προκάλεσε την κατάρρευση. Κι αντί να κτυπάμε τη ρίζα του κακού, παλεύουμε να φυλαχτούμε από τους καρπούς τους. Τα πράγματα, προτείνει, μπορούν να γίνουν πιο φωτεινά. Χρειάζεται μία μοναδική αλλαγή.

Η απελευθέρωση από τα δεσμά της παράνοιας. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο χαραγμένο στους δρόμους της λογικής. Η ελληνική κρίση έχει οικονομικά συμπτώματα, που είναι ίδια με των άλλων χωρών. Ωστόσο, ισχυρίζεται ο συγγραφέας η δική μας κρίση δεν είναι οικονομική αλλά ηθική.

Ο Γιώργος Πολίτης με μια διεισδυτική ματιά γράφει ένα πολιτικό εγχειρίδιο που είναι και μια πρακτική πρόταση αντιμετώπισης της σύγχρονης πραγματικότητας.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης