Top menu

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής με την Ελένη Φουρνάρου

φουρνάρου-σεμινάριο

Eργαστήρι Δημιουργικής Γραφής: Μικρή φόρμα (διήγημα, μονόλογος)

Οι εκδόσεις Vakxikon.gr διοργανώνουν σεμινάριο δημιουργικής γραφής (μικρή φόρμα - διήγημα, μονόλογος) με την συγγραφέα Ελένη Φουρνάρου, τρίμηνης διάρκειας - δώδεκα τρίωρων συναντήσεων συνολικά, στο βιβλιοκαφέ Έναστρον (Σόλωνος 101 Αθήνα), κάθε Δευτέρα απόγευμα 18.00 - 21.00, από τις 2 Νοεμβρίου 2015 έως τη 1 Φεβρουαρίου 2016.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν, οι θέσεις είναι περιορισμένες! Για να δηλώσετε συμμετοχή καλείτε στο τηλέφωνο 210 3637867 (Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν, καθημερινά 10.00 - 18.00, Σάββατα 10.00 - 15.00) ή στο e-mail: info@vakxikon.gr. Παρακαλούμε η δήλωση συμμετοχής να συνοδεύεται με την αποστολή ενός σύντομου βιογραφικού και ενός δείγματος γραφής. Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών: 26 Οκτωβρίου. Kόστος συμμετοχής: 240 ευρώ. 

Μια επιλογή των κειμένων που θα παραχθούν θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Vakxikon.gr και θα συγκεντρωθούν σε μια συλλογική έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Vakxikon.gr.

Περιγραφή του εργαστηρίου

“Η ελάχιστη υπηρεσία που ένας συγγραφέας μπορεί να προσφέρει στα έργα του: να σκουπίζει ολόγυρά τους”.
Η τέχνη του μυθιστορήματος, Μίλαν Κούντερα

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας δεν είναι να γράφει. Είναι να σβήνει. Δεξιότητα απαραίτητη, ειδικά όταν πρόκειται για μικρή φόρμα.

Δεξιότητα που διδάσκεται

Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα δούμε πώς ξεκίνησε και πορεύεται αυτό που λέμε σύγχρονη λογοτεχνία από τον 18ο αιώνα ως σήμερα, τους μεγάλους συγγραφείς και τα μεγάλα έργα-ορόσημα.

Θα συζητήσουμε και θα δουλέψουμε τις αφηγηματικές τεχνικές, τα είδη των αφηγήσεων, τη σημασία και τη διαφορά του αφηγηματικού από τον αφηγούμενο χρόνο. Θα μάθουμε να δείχνουμε αντί να λέμε, ποιο είναι το σημείο της ιστορίας που θα συνιστούσε τη δυνατότερη αρχή για το κείμενό μας, την αναγκαιότητα της στιβαρής πλοκής και των αληθινών χαρακτήρων.

Θα αποδείξουμε πως η συγγραφή δεν είναι ψυχανάλυση κι ότι καλύτερα να αναδεικνύουμε και να αγαπάμε τους ήρωές μας αντί τον εαυτό μας. Θα βρούμε πώς να απευθυνόμαστε στον αναγνώστη.

Θα ερευνήσουμε την αφετηρία της έμπνευσης, πώς την εντοπίζουμε, την κυνηγάμε, την πετυχαίνουμε. Σε αυτήν την αναζήτηση θα μας βοηθήσουν σύγχρονοι ποιητές και πεζογράφοι που θα προσκληθούν στο εργαστήριο, φέρνοντας και τα δικά τους φώτα.

Και τέλος, θα διαβάσουμε αρκετά. Και θα γράψουμε πολύ. Θα αναγκαστούμε να εκτεθούμε στον συνάδελφο / συμμαθητή, θα τον κρίνουμε και θα κριθούμε.

Βιογραφικό Ελένης Φουρνάρου

Η Ελένη Φουρνάρου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Microαστές (εκδόσεις Vakxikon.gr 2015) και Το πλήρωμα του χρόνου και ο Μήτσος (Εμπειρία Εκδοτική 2002). Έχει συμμετάσχει στις συλλογικές εκδόσεις: Μονόλογοι συγγραφέων (εκδόσεις Vakxikon.gr 2015), Φίλων Σοφίες (εκδόσεις IslandOfMan 2014), Μαθαίνοντας ποδήλατο (εκδόσεις Κέδρος 2013), Tweet Stories (εκδόσεις OpenBook.gr 2012). Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και sites.